Amikor jönnek az ünnepek, a képernyőket elözönlik a negédesen idilli családok. Kérdés, hogy valóban jobban eladhatóak a termékek ilyen illuzórikus szituációkkal? Húsvét közeledtével leporoltunk néhány tavaly mért, a témához illeszkedő reklámfilmet és megvizsgáltuk, melyik hogyan hatott a nézőkre.
Húsvéti reklámteszt
Az április 6-án kezdődő következő havi reklámtesztünkben az idei húsvét reklámjaiból (is) válogatunk – összesen 80 szerencsés kreatívot. Ha szeretnéd monitorozni, hogy a te márkád mennyire emelkedett ki a tömegből (érzelmileg és tudatosan), március 28-ig biztosíthatod szpotod helyét a mérésben. Kapcsolat:
Halmos Júlia Csenge, ügyfélkapcsolati vezető, csenge@synetiq.net, +36203701994

 

Az alábbi cikkben három kiskereskedelmi hirdetést emelünk ki, de ennél jóval több információval is rendelkezünk, különböző szektorokból, ha valakit érdekelne 😉. Az Aldi és a Tesco filmjei a hagyományosabb, meghitt hangulatot képviselik, míg az Auchan rendhagyóbb színt hozott be a tavalyi ünnepbe. A következőkben a tág célcsoport (a 18-59 éves ABC státuszú tévézők nézők) érzelmi reakcióiról írunk.

 

1. ALDI

 

Az Aldi húsvétja egy boldog, többgyermekes családon alapul. A reklám jelenetei kellemesek, örömöt és meghittséget sugároztak. Megjelent minden, ami a Húsvét elengedhetetlen jelképe: a nyúl, a kertben ajándékokat kereső gyerekek, valamint a bőségesen megterített asztal is. Milyen jó is, hogy a német hagyomány közel áll hozzánk magyarokhoz is! 😊

Leginkább a mindenféle földi jóval megpakolt asztal körüli családi jelenethez tudtak kapcsolódni a nézők, nyílván ez volt a legismerősebb és relevánsabb számukra (1). A már-már túl boldognak és idillinek ható családi jelent azonban egy kissé mesterkéltnek tűnhetett, mivel a nézők hamar elvesztették érdeklődésüket a történet iránt (2), ezt a voice-over sem tudta ellensúlyozni. Mondjuk, nem is mondtak semmi különöset.

A nem túl különleges, semmitmondó sztori viszont pont arra volt jó, hogy a reklám végi ajánlat: a húsvéti dekoráció legyen a legérdekesebb pontja a reklámnak (3). Ilyen esetben számunkra mindig kérdés, hogy vajon valóságos környezetben eljutottak-e volna a nézők eddig az ajánlatig…

 

 

2. TESCO

 

 

Az Aldihoz hasonlóan a Tesco is inkább a hagyományos ünnep-megjelenítési vonalat képviselte a húsvéti copyjával. A boldog családot bemutató film igencsak laposnak és unalmasnak hatott, melyre a közhelyesnek tűnő, mézes-mázos voice-over (“Húsvétkor közösen sonkát főzni és együtt felfedezni az ínycsiklandó  pillanatokat, jó.”) csak ráerősített. A nézőket folyamatosan veszítettük el (1), amit a voice-overben elhangzó közös sonkafőzést tojásfestős jelenettel megtámogató ellentét méginkább felerősített. Hasonlóan az Aldihoz, itt is packshot tudott menteni valamit a helyzeten (2), a nézőknek az ajánlatban bemutatott sonka tetszett a leginkább, ami ugyan illeszkedett a korábbi voice-overhez, azonban a tojásfestést bemutató képi elemek egyáltalán nem támogatták a kapcsolatot a történet és az ajánlat között. Ez pedig a továbbra is rendíthetetlenül csökkenő érdeklődésen (engagement) látszik.

 

 

3. AUCHAN

 

 

Ahogy az elején már említettük az Auchan volt az, aki odacsapatott a húsvéti asztalra, és azt mondta, hogy elég a clichékből.  (Mondjuk valószínű nem is volt más választásuk és ebből a jobbára bármikor bevethető kreatívból kellett megfőzni a húsvéti sonkát.) Szemben az Aldi és Tesco filmjeiben bemutatott idilli családi környezettel a hipermarket csavart egyet, és megismerkedhettünk a férfival, aki narancsos-csilis koktéllal indította a napot; az apukával, aki babaétellel festette kommandósra gyermeke arcát; valamint a kutyával, aki öltönyben foglalt helyet a szépen terített ünnepi asztalnál.
Ezzel a filmmel már találkozhattunk korábban is, azonban az ünnephez igazított voice-overrel sincs erőltetett hatása, a nézők nem érezték idegennek a képi megvalósítás és a mondanivaló kapcsolatát. Eleinte a figyelemfelkeltőnek szánt voice-over (“Mit szólnál, ha a megszokott húsvéti rutin helyett idén valami újat is kipróbálnál?”) sem igazán tűnt érdekesnek (3), azonban a  koktél javaslat már volt annyira meglepő és váratlan fordulat, ami visszahozta a nézők figyelmét (4). A megszokottól eltérő, azonban még reálisnak tűnő jeleneteket (koktél, arcfestés) a nézők szórakoztatónak találták (1), azonban a valóságtól jelentősen elrugaszkodott, öltönyben vacsorázó kutya már nem igazán volt szerethető. Sőt inkább idegesítően hatott (2).

 

Az eredményeink alapján és a saját szája íze szerint mindenki döntse el maga-maga, hogy melyik család-reprezentáció adja át hitelesebben az ünnep hangulatát. Szerencsére a reklámok között is mindannyian megtalálhatjuk azt a műfajt, ami közelebb áll a szívünkhöz és saját élethelyzetünkhöz.

 

Húsvéti reklámteszt
Az április 6-án kezdődő következő havi reklámtesztünkben az idei húsvét reklámjaiból (is) válogatunk – összesen 80 szerencsés kreatívot. Ha szeretnéd monitorozni, hogy a te márkád mennyire emelkedett ki a tömegből (érzelmileg és tudatosan), március 28-ig biztosíthatod szpotod helyét a mérésben. Kapcsolat:
Halmos Júlia Csenge, ügyfélkapcsolati vezető, csenge@synetiq.net, +36203701994

 

 

A cikket írta:

Kovács Zsófia – media analyst

Comments

comments