A bank szektor talán egyik legnagyobb hirdetői kihívása, hogy az emberek legtöbbször már a bank, vagy szolgáltatás említésétől is eltántorodnak. Nem meglepő, hogy a legtöbb banki hirdető a szereplői segítségével szeretné elérni, hogy az emberek bizalmukba fogadják. Lássunk három variációt egy témára.

 

1. Száraz Dénes – Budapest bank

Száraz Dénes évek óta jelen van a Budapest Bank életében. Bár a korábbi sorozatszereplő kezdetben levette a nézőket lábukról, a kampány során semmilyen további személyiségjeggyel nem ruházták fel. Enélkül a fűszer nélkül egy erőltetett, absztrakt álmokról fecsegő szépfiúvá avanzsált, aki évek múltán már legfeljebb kellemes lehet, de semmiképp sem izgalmas. Mondjuk egy valami elvitathatatlan: a Budapest Bank példaértékű tudatossággal építette fel a platform vizuális elemeit, így Száraz Dénes olyannyira összeforrt a márkával, hogy a szokásos vizuális jegyek elhagyása mellett puszta jelenléte is garantálta a helyes márka-azonosítást.

 

 

2. Kökény Tamás – Erste

Az Erste egészen más utat választott magának. A 2017-ben napvilágot látott Higgy magadban kampányában inkább lehetséges példaképeket emelt piedesztálra a márka helyett, hogy aztán a reklám végén melléjük lépjen. A kampány Kökény Tamás plasztikus és emberközeli bemutatásával indult, ami igazi érzelmi hullámvasútra ültette a nézőket. A szereplő legnagyobb ereje, hogy egy időben képes megszólítani nézőjét az “egy közülünk” érzésén keresztül, míg kivételes életútja táplálja a nézők kíváncsiságát is. Viszont egy ilyen személyes történetbe a márka is sokkal kevésbé ágyazható be anélkül hogy kilógna a lóláb, így hiába a frappáns kampányüzenet, a reklám nehezen kapcsolódott össze az Erstével az első vetítési hónapot követően.

 

 

3. Ügyintézők – OTP Bank

Az OTP Bank szintén nagyon tudatosan építette fel a megbízható és valóságos ügyintézők koncepciójára alapozott kommunikációját. A szereplők saját környezetükbe ágyazott példáikon keresztül mutatták be, hogyan segítik környezetüket, ami kezdetben nagyon meggyőzően hatott. Az újabb és újabb ügyintézők történeteiben azonban egyre inkább háttérbe szorult a magánember, így a nézők is egyre kevésbé tudták elképzelni őket. A történetben hangsúlyosan megjelenő ügyintéző szerepkör (az uniformis felöltése) viszont nem csak a márka beágyazását segítette, de kellemes ismerősségének köszönhetően az ajánlat befogadását is sikeresebben alapozta meg.

 

Látható, hogy a karakter kiválasztása és a kommunikációban tükröződő személyisége nagyban meghatározza, hogy végül milyen formában tudja segíteni a márkát. Kiemelheti a reklámzajból, pozitív érzéseket kapcsolhat hozzá, segíthet a hirdető azonosításában, és legjobb esetben képes a márka mellé állítani a reklám nézőjét.

 

Neuromarketing Character Report

A Synetiq Neuromarketing Character Reportjában nem csak banki karakterekről beszélünk. Felvonultattuk az elmúlt két év legerősebb és leggyengébb szereplőit az FMCG, telekommunikáció, kereskedelmi, és OTC reklámokból, akiket vagy utálunk, vagy szeretünk, vagy ami a legrosszabb semmit nem érzünk irántuk.

Jellegzetes példákon keresztül tárjuk fel a különböző karakter típusok előnyeit és hátrányait. Összegyűjtöttük, milyen limitációkkal szembesülhetnek azok, akik hosszú távon elköteleződnek egy márka-nagykövet, celeb, vagy egy platform karaktere mellett, és ajánlásokat fogalmaztunk meg arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet ezeket az akadályokat megelőzni, elhárítani, vagy új életet lehelni egy “személyiségbe”. A riport egyaránt hasznos a koncepció kialakításakor vagy egy érett kampányszemélyiség esetén.

Ízelítő a riportból  

Ha érdekel a riport lépj kapcsolatba a Synetiq-kel: Halmos Júlia Csenge ügyfélkapcsolati vezető, csenge@synetiq.net, +36203701994