Synetiq - Ad performance through emotions | TOP 5 márciusi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
16219
post-template-default,single,single-post,postid-16219,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOP 5 márciusi reklám

A tavasz legzamatosabb gyümölcsei

 

Beköszöntött a tavasz, így ismét vetünk egy pillantást a magyar reklámpiac termésére. Cikkünkben sorra vesszük a márciusban megjelent reklámok közül azokat, melyek a legjobban teljesítettek.

 

1. A Sió reklámjától elöntötte a nézők szívét a zamat

 

Az asztalra helyezett formás kis Alma, Barack és Körte ugyan elsőre nem tűnt túl izgalmasnak, a népmeséket idéző jelenetek hamar meghódították a nézők szívét. Bár a folyamatosan formálódó rajzok kezdetben megnehezítették a reklám befogadását, a koncepció megértésével a nézők egyre kíváncsibbá váltak. Az üzenet tartalmát tekintve nem túl érdekfeszítő: A Sió egy finom gyümölcslé, köszönhetően a szakértő és gondos Sió gazdáknak. Azonban a könnyed hangnemnek hála, a három gyümölcs beszélgetése kimondottan izgalmasnak hatott. Ám a reklám legnagyobb erősségeként mégis inkább pikáns humorát emelnénk ki, amitől éppúgy elöntötte a nézők szívét a zamat, ahogy Barackot a gondoskodó Tamás szavaitól.

Ha a Sió gazdák a gyümölcsökkel is olyan kedvesen bánnak, mint ahogyan a Sió gazdái szólnak vásárlóikhoz, akkor minket bizony meggyőztek szakértelmükről.

 

 

2.  A fiataloknak is ízlett a Coca-Cola Zero

A Coca-Cola örök kommunikációs kihívása, hogy képes legyen megszólítani, majd hűséges fogyasztót nevelni a mindenkori fiatalokból. Bár a nekik szóló hirdetések alapján azt gondolhatnánk, a fiatalok figyelmét könnyebb kortársaik segítségével megragadni, a Coca-Cola mégis szakított a megszokásokkal és előrukkolt ezzel:

 

Az öregek otthonának látványa ugyan nem igazán érintette meg őket, a különleges helyszín és karakterek arra biztosan jók voltak, hogy Mr. Hadley egyből kitűnjön a reklámzajból. A váratlan kérdés (“Szeretne egy Coca Cola Zero-t?”) kiváló felütésnek bizonyult. Kizökkentette a fiatalokat (is), miközben egyértelművé tette a hirdetett terméket. Az alaposan elnyújtott hatásszünet alatt megjelenő, hangeffektekkel megtűzdelt beauty shot-oknak köszönhetően a poénzápor még nagyobbat szólt. Bár a sötét zárójelenetek nem könnyítették meg a figyelem fenntartását, a márkanév ismételgetésének, a tökéletesen eltalált hangnemnek és a vagány humornak köszönhetően a reklám tarolt a fiatalok körében.

 

3. Az Ammerland úgy hatolt át a reklámzajon, mint kés a vajon

Rengeteg hirdetőnek beletörik a bicskája abba, hogy humoros reklámot készítsen. Pláne abba, hogy mindezt egyszerű, rajzolt karakterekkel tegye. Az Ammerlandnak mégis sikerült.  

 

 

A kezdő jelenet a voice-overrel együtt (“Íme a vaj, aki megpróbált villanyt szerelni”) rögtön a képernyőre szegezte a nézőket, a történet abszurditásának köszönhetően pedig ez az érdeklődés végig fenn is maradt. Annak ellenére, hogy elsőre nem igazán tudtak kapcsolódni a furcsa karakter furcsa történetéhez, a vaj eltúlzott szerencsétlenkedése végül meglágyította a szíveket. Bár az ezt követő, “földhöz ragadtabb” legelésző tehenek majdnem lerombolták a kis vajkocka érdemeit, a kiváló minőség megemlítése ismét képes volt involválni az embereket.

Bár az Ammerland frissen bevezetett terméke még nem tudta felvenni a verseny az FMCG szektor nagyágyúival, a beauty-shotokkal, szendvicsekkel és idilli családokkal telepakolt tejtermék reklámok világában mindenképpen üdítően hatott a nézőkre a vaj, aki szakinak képzelte magát.

 

4. Bilobil

A gyógyhatású készítmények reklámjai ritkán tudják magukra vonni a figyelmet a sok mézes madzag között, ám a Bilobil márciusban megmutatta, hogy ez sem lehetetlen.

 

Tekintve, hogy a Bilobil kapszulát éppen az idősebb generációnak ajánlják szellemi teljesítményük fokozására, az effektekkel és gyors jelenetekkel teletűzdelt reklám első ránézésre nem tűnik a legjobb választásnak. De nézzük, hogyan fogadták az 40-59 évesek.

 

 

Az öt jelenettel illusztrált reggeli készülődéssel három másodperc alatt ugyan nem sokat tudtak kezdeni a 40 évnél idősebbek, a tempó lelassításával esélyt kaptak, hogy felvegyék a fonalat. És meg is tették. Bár a lista olvashatatlansága és az ide-oda cikázó sárga effektek elsőre nagyon eltántorították őket, a mosolygós nő könnyed mozdulatai szép lassan felkeltették figyelmüket és kompenzálták a negatív hatást. A hirdető akkor is jól döntött, amikor csak három másodpercet szentelt a klasszikus termék demónak, és leginkább a sárga nyilakra irányította a figyelmet – ezzel biztosítva a koncepció folytonosságát. Így a zárójelenet családi idillje nem csak a célközönséget tette egyértelművé a nézők számára, de a legjobb pillanatban ébresztett kellemes érzéseket bennük: a packshot előtt.

Bár kétségtelen, hogy a koncepció kreativitásában nem ér fel az első 3 helyezettel, mégsem mehetünk el mellette, mivel a reklám aktivizációs ereje messze felülmúlta versenytársait. És hogy mi lehet az oka? Valószínűleg kevésbé rémisztőek az öregedés kellemetlen tünetei, ha egy fiatalos nő mutatja meg nekünk, aki képes könnyedén venni a problémát, mintha egy kétségbeesett személytől halljuk ugyanezt (mint a legtöbb eddig megjelent agyfényesítő termék reklámjában).

 

 

5.  A Cofidis, aki minden érvet egybegyúrva szintet lépett

A Cofidis az elmúlt időszakban többször is előrukkolt olyan reklámokkal, melyek érzelmileg igazán hatásosak voltak, ám a márka megítélésén ez mit sem változtatott. Ez alkalommal viszont sikerült szintet lépnie. A  Cofidis márciusi reklámja mind érzelmileg, mind pedig tudatosan fel tudta venni a versenyt a bank szektor többi hirdetőjével.

 

 

Bár a történet kissé távolról indult, a gyorsaságot és a szabadságot kedvelő, dinamikus zenére bringázó nő fenntartotta a figyelmet és kellemes érzéseket keltett. Az akcióra vadászó férfit jó pillanatban emelték be a történetbe, hiszen eltérő álláspontjával tovább tudta lendíteni azt, bár személye nem volt annyira vonzó, mint a lendületes nőé. Ám miután a két szereplő élete összekapcsolódott, értelmet nyert, hogy miért éppen a Cofidis a legjobb választás: mivel mindkét fél vágyainak megfelel.

A jutányos THM, a könnyen érthető és jól bejáratott Fapados Kölcsön termék egyaránt vonzóvá tették a szolgáltatást, a sarokban lévő logónak köszönhetően pedig már a legelején nyilvánvalóvá vált, hogy milyen márkához kell kapcsolni az ajánlatot. A Cofidis mellett felhozott érvek úgy tűnik, valóban meggyőzték a nézőket: a márka tudatos értékelése végre elérte a szektor átlagát, így nem meglepő, hogy hatására sokan még a korábban elutasított márka szolgáltatásait is fontolóra vennék.

 

 

Neuromarketing riportok

 

A cikket írták:

Kis Réka – senior insight consultant

 

Andorkó Dóra – media analyst