Synetiq - Ad performance through emotions | Top 3 áprilisi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
16480
post-template-default,single,single-post,postid-16480,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Top 3 áprilisi reklám

 

 – Vállalkozások, álmok és egy rendetlen eb – 

 

Ismét eltelt egy hónap, úgyhogy újra összeszedtük nektek az áprilisi reklámok mérésének érzelmi bombáit. Jöjjenek hát a győztesek.

 1. Dulux

 

 

A Dulux nehéz helyzetben volt, hiszen a festékmárkák felhozatala kifejezetten erős volt áprilisban. Azonban a gag-ekre és túlzásokra épülő szpot elnyerte a nézők szívét (és agyát).

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez 👈🏼)

A reklám elején a nyakig sáros kutya és a belőle padlóra csöpögő mocsok azonnal ellenérzést váltott ki a nézőkből, amit a lakás tulajdonosok iránt érzett együttérzésként is értelmezhetünk. A magát megrázó kutya lassított jelenete kognitíve leterhelte a nézőket, a minden irányba repülő sár pedig fokozta a kényelmetlenséget, de ezt sikerült feloldani a lassított effektekkel (a sár csapódása a falon, a kislány arcára, a játék katonák közé), felébresztve a nézők kíváncsiságát (vajon milyen következménnyel járhat az eb egyedi festőstílusa?). A “katasztrófa” utáni jelenetek tovább fokozták mindezt, így a vízlepergető falfesték ajánlata még nagyobbat csattant, megadva az AHA élményt. Az apró gag-ek, mint az ártatlanul körbepillantó eb vagy a nyikorogva integető kínai macskaszobor  pedig szórakoztatni tudtak. Az érdeklődés egészen a reklám végéig fent maradt, a középre fókuszáló packshot, majd az abból megjelenő brand tag jól vezették a tekintetet. Bár tudatosan kevésbé volt aktivizáló a reklám (mivel vélhetően kevesek újítanak fel épp lakást a tesztelők közül), érzelmi hatásának köszönhetően bekerülhetett a legjobb 3 április reklám közé.

 

 2. Sberbank

 

 

A Sberbank rövid időn belül második olyan kampányával rukkolt elő, amiben az álmok elérésével próbálja motiválni jelenlegi és potenciális ügyfeleit. Legújabb kreatívjuk eredményeit elnézve mi úgy látjuk, hogy ez sikerült nekik.  

A reklámban megjelenő álmok kellemes hangulatot teremtettek, aminek következtében a nézők mind érzelmileg, mind pedig tudatosan kapcsolódni tudtak a szereplőkhöz és vágyaikhoz. A hangulatos, csillagos ég és az idilli ölelkező pár pozitív érzelmeket ébresztettek, a nő kívánságával pedig nem volt nehéz együtt érezni (hányan is vágyakozunk egy párizsi út iránt…). Az aranyos kisfiú kedves édesanyjával tetszett a nézőknek (még ha a saját szoba gondolatával kevésbé is tudtak rezonálni felnőttként). A valóra váltott álmok pozitív végkincsengést adtak a történetnek. Az álmodozó hangulatnak és a vizuálisan attraktív jeleneteknek (csillagos égbolt, anyuka mosolya) köszönhetően a közönség figyelme fent maradt és bele tudták magukat képzelni a karakterek helyzetébe. A reklám általános hangulata sikerrel közvetítette a magyar “kisember” vágyait – saját szoba, álomutazás – és bemutatta, hogy mindezt, ha segítséggel is, de el lehet érni. Bár érzelmileg ez a “segítség” kevésbé volt vonzó (a személyi kölcsön kissé földhöz ragadtabb ajánlat volt a pátoszos üzenet után), tudatosan relevánsnak és meggyőzőnek találták azt. A különleges termékjellemző (garantált kamatajánlat) pedig minden tekintetben aktivitálzni tudta a nézőket.

Úgy tűnik a Sberbank számára jó választás volt az álmokról szóló, vizuálisan vonzó megoldásokkal tarkított irányvonal, hiszen mind érzelmileg, mind pedig tudatosan ki tudott emelkedni a pénzügyi szektor többi hirdetője közül.

 

 

 3. Vodafone

 

 

Az újabban kifejezetten az egyedi stílussal és üzenettel operáló telekommunikációs reklámok világában ritkább, hogy egy claimekre és reason-to-believe-ekre építő szpot igazán magára tudja vonni a figyelmet. Ebből az okból kifolyólag is kiemelkedő a Vodafone vállalkozásokat megcélzó kreatívja.

A Vodafone logó figyelem felkeltőnek bizonyult és a márkamegjelenésre pozitívan reagáltak a nézők. A reklám szürke képi világa eleinte megnehezítette a bevonódást, viszont a váratlan effektek és az azokkal párosított frappáns voice-over hatásosnak bizonyultak (pl. az irodának hitt városkép emelkedése – “érdemes új nézőpontból ránézni”). A hívószavak, mint “hatékony”, “rugalmas” és “jobb” ebben az esetben sem hagyták hidegen a közönséget és egyre inkább pozitív hangulatba kerültek egészen a reklám csúcspontjáig. Ennek köszönhetően pedig a legjobb érzelmi állapotban találkozhattak a packshottal. A “csillagok” ilyesfajta együttállásának hála a vállalkozókat megcélzó ajánlat egészen kellemes állapotban tartotta az általános célcsoportot is, ha bár kevésbé tudott érdeklődést kiváltani és tudatosan nem volt releváns.

Dacára annak, hogy a szolgáltatást elsősorban vállalkozóknak szánták, az általános nézőközönség érzelmeire igazán pozitívan hatott  a reklám a beszédes effekteknek és a meggyőző, letisztult kommunikációnak köszönhetően.

 

(Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a mérés legjobb kreatívja egy pre-teszt volt. Úgyhogy kíváncsian várjuk, hogy élőben is akkorát fog-e szólni. 🙂 Reméljük, júniusban már találkozunk vele adásban is.)

 

Riportjainkban ennél részletesebben, jelentről-jelenetre elemezzük a reklámokat, vizsgáljuk a film hatását a márkára, a packshotot és az általános mellett a főbb célcsoport reakcióit is. Kíváncsi vagy, hogy saját hirdetéseid hogyan hatottak az emberekre, vagy tudni akarod miért lehetett sikeres egy-egy versenytársad? Az érzelmi hatásmechanizmus alapján fel tudjuk vázolni neked. Akár visszamenőleg is. Itt böngészhetsz, hogy kiszemelt reklámjaid átestek-e már neuromarketing teszten.

Ajánlatkéréseddel és kérdéseiddel keresd Csengét, az ügyfélkapcsolati vezetőnket: csenge@synetiq.net

 

 

A cikket írta:

 

 

 

 

 

Andorkó Dóra – media analyst