Synetiq - Ad performance through emotions | TOP 3 májusi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
16535
post-template-default,single,single-post,postid-16535,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOP 3 májusi reklám

Azt mondják, a májusi eső aranyat ér. De vajon a reklámeső is?

1. MindigTV – A fordulatot hozó fordulat

A MindigTV évek óta próbál a nagy szolgáltatók mellett labdába rúgni, ám ezidáig nem igazán sikerült. Legújabb kampányuk azonban nagy meglepetést okozott. Így lett a hónap abszolút győztese.

 

 

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez 👈🏼)

Az otthonukban tornázó nők ugyan nem hozták egyből lázba a nézőket, szerencsére néhány másodperc után kezdetét vette a “konfliktus”. Bár a jeleneteket nem kísérte voice-over, a TV-ből elhangzó instrukció, a settenkedő zene és pasik cselszövése elég volt a sztori megértéséhez és ahhoz, hogy felcsigázza az embereket. A fitness lady-k egyszerűen bemutatott zavarodottságát a nézők könnyedén átérezték, a sztori végén pedig sikerült oly könnyedén “pofára ejteni” őket, hogy ez mindenkét nem számára szórakoztató volt. A frappáns átkötést követő egyszerű és tetszetős ajánlat ezek után már könnyedén meggyőzte a nézőket.

 

2. Telekom – MOST nagyi

A Telekom MOST generáció kampányában sokféle történettel, koncepcióval és szereplővel találkozhattunk már. A májusban debütáló vidéki nagyi ajánlata a versenytárs ügyfelekre gyakorolt hatásával érdemelte ki a dobogó második helyét.

 

 

A karakter megformálásának erősségét mutatja, hogy annak ellenére, hogy a nagyi első látásra szimpátiát ébresztett, a reklám során kibontakozó személyisége eltántorította a célcsoportot. A szokatlanul fiatalos nagyi nem igazán illeszkedett a fejünkben élő, otthonkás, szilvásgombóc-kisiparos nagymamákhoz, erre rájátszott, hogy a szereplő gondolatai narráció formájában jutottak el a TV nézőkhöz. Az ellentmondás azonban figyelemfelkeltőnek bizonyult . Az áttörést mégis a karakter megszólaltatása hozta meg. A lendületes biciklizést megelőző vagány félmondat elég volt ahhoz, hogy a nézők megkedveljék a MOST nagyit, méghozzá épp a legjobb pillanatban, a packshot előtt. Az egyszerű és releváns ajánlat nem csak kellemes volt, de a versenytárs ügyfeleket is aktivizálni tudta.

 

3. CBA – Icuka színre lép

Nem volt könnyű helyzetben Icuka (Bach Szilvia), amikor Kasszás Erzsi leköszönését követően átvette a stafétát. A platformindító kampány nem meglepő módon még sokkal inkább a karakter felépítéséről szólt, mintsem a CBA üzletekről.

 

 

Az első megmérettetés alapján nincs kétség, a CBA reklámok új főszereplője méltó utódja lehet Erzsinek, ugyanis az extrém boltvezető egyből felkeltette a nézők figyelmét, a legemlékezetesebb reklám címét is elhozva a májusi hónapban. Bár Icuka érzelmi hatása jóval konszolidáltabb, mint Erzsié volt, szövege, mimikája és tánca szórakoztató volt. Mindeközben azt is sikerült felfednie, hogy kit tisztelhetünk személyében, de nem meglepő módon az új karakter bemutatkozása egyelőre inkább neutrális volt a nézőknek. A reklám csúcspontja egyértelműen a refrén volt, ami egyszerre tudott szimpátiát ébreszteni a karakter és a márka iránt. A márkaüzenet megértését ugyan kicsit megnehezítette az autotune, a tavalyi évben tapasztalt kezdeti irritációnak idénre nyoma sem maradt. Bár a közönség még úgy tűnik hiányolja kicsit a bolondos kasszást (alacsony Brand fit), a kampányindító kreatívot követően a célcsoport többsége betérne a boltba.

 

A cikket írta:

Kis Réka – senior insight consultant