Synetiq - Ad performance through emotions | Ki nyerte a reklám VB-t?
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
16602
post-template-default,single,single-post,postid-16602,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ki nyerte a reklám VB-t?

Vasárnap este véget ért a foci VB, és mi a Synetiq-nél sem tudtuk megállni, hogy kövessük a mérkőzéseket. Lássuk, ki rúgta a legnagyobb kapufát, ki hagyott ki 11-est, ki adta a legszebb gólpasszt, és végül, ki hozta el a reklámkupát a foci VB-t aktívan követő nézők szerint!

 

A legnagyobb kapufa – Telekom

 

A világ egyik legfontosabb sporteseményének hullámait a legnagyobb telekommunikációs szolgáltató is igyekezett meglovagolni, azonban a szépen ívelt lövés ezúttal csak a kapufát találta el.

 

Hajdú B. István nem csak sportkommentátorként, de narrátorként is felbukkant a VB alatt. Hangja egyből magára vonta a VB nézők figyelmét, bár egy valamirevaló meccsnézőnél valószínűleg ez inkább nevezhető Pavlovi reflexnek. A szurkolás élménye némileg közelebb hozta érzelmileg a nézőket, azonban a VB nézői mégsem tudtak igazán kapcsolódni sem a főszereplő sráchoz, sem a reklám szotrijához. Ezért pedig leginkább az az irreális narratíva okolható, miszerint a focirajongó kamasz otthon még a kanapén ugrálva szurkol, de félidőben mégis úgy dönt, szüksége van egy finom almára és egy kártya partira a falu öregjeivel, hogy teljes legyen az élmény. Így aztán a meccset végül a bringáról lepattanva, meg-megállva, vagy épp horgászat közben, egy tó partján nézi. A VB nézők számára irreleváns történeten a több képernyőről nézhető Telekom TV előfizetés ajánlata sem javított. Hiába hát a jól ismert “csapathimnusz”, a “magenta mez” és a villámgyorsan mozgó “csatár”, a gólöröm ezúttal elmaradt.

 

A kihagyott 11-es – Borsodi

 

A haverok-sör-foci szentháromság jegyében minden EB és VB szezonban a sörmárkáké a főszerep. A Borsodi számára tehát ideálisak voltak a körülmények, megvolt a lehetőség egy talált gólra. De a csodacsatár mégis megcsúszott mielőtt a labdához érhetett volna, pedig nem zavarta senki.

 

Itt van például a svéd himnuszt éneklő rajongó esete. Bár Hajdú B. István hangja ismét kellemes érzéseket keltett, a hirtelen felpattanó, svédül éneklő szurkoló leginkább összezavarta a nézőket. A furcsa közjátékot érdeklődéssel követték, bízva abban, hogy végül csak megérkezik az a csattanó. A frappánsnak szánt tipp (hogy tanuld meg a kedvenc csapatod himnuszát) viszont üresnek bizonyult, a kihagyott poén pedig épp úgy frusztrálta a nézőket, mint mikor a nagy kedvenc hagyja ki a sorsdöntő gólt. Szerencsére a hosszabbításban kompenzált a közös szurkolásra invitálás és a koccintás, így némileg oldódott az elmulasztott ziccer keltette negatív érzés is.

 

A legszebb gólpassz – Jägermeister

 

Mindenki tudja, hogy egy berúgott (társaság) gól nélkül a legszebb játék vége is csak egy csalódást keltő döntetlen lehet. Erre az insightra építette kampányát a Jägermeister.

 

Remekül megtalálva helyét a pályán, a Jägermeister nem akarta elvenni a főszerepet a sörtől, a focitól, a szurkolás élményétől és persze a szexi pultoslánytól. Bár a hangulatfokozó kommentár alatt felest töltögető pultos elsőre inkább zavart keltett, a “kirúgás” pillanata a-ha élményt hozott és egyből felcsigázta a nézőket. A bravúros játékot idéző felespohár passzolgatás nem csak élvezetes és érdekes volt, de jól megágyazott a gólnak is. Így habár a Jägermeister nem gyűjtötte be a végső trófeát, szép játékkal az élmezőnyben zárta a tornát. Kicsit olyanok voltak ők, mint a horvátok, mindenki nekik szurkolt, de győzött a rutin és a tapasztalat.

 

A kupagyőztes – Tipp-Mix

 

Nehéz olyan élményt találni, amihez mindenki tud valahogyan kapcsolódni. A foci VB-vel kapcsolatban azonban biztosan ezek között vannak a meccsekre kötött – baráti, irodai és hivatalos – fogadások. Nem meglepő, hogy a Tipp-Mix reklám nagy esélyesként indult. Amit be is váltott, épp mint a franciák.

 

A Szerencsejáték Zrt. ezúttal is céltudatosan lépett a pályára, helyesen mérte fel, hogy itt bizony semmi másra nincs szükség, mint arra, hogy átadja a meccsnézés feszültségét és összekösse azt a szezonban óriási forgalomra hajtó Tipp-Mix termékével. A kitűnő zeneválasztás, és a kellően különc figurák helyenként már-már kedélyborzoló, kifejező jelenetei mind remekül segítették az érzelmek átmozgatását és az egyszerű üzenet átvitelét, miszerint a meccsnézés még nagyobb játék, ha a szurkolást fogadással is összekötjük. Nem csoda, hogy a reklám megnézést követően majd minden VB néző (84%) “benne lenne a játékban”.

 

A Synetiq folyamatosan követi és vizsgálja a hazai reklámvideókat saját neuromarketing módszertanával. Ha kíváncsi még több elemzésre és insight-ra, keresse a Synetiq csapatát: https://synetiq.net

 

 

A cikket írták:

Kis Réka – senior insight consultant

 

 

 

 

 

Andorkó Dóra – media analyst