Synetiq - Ad performance through emotions | TOP 3 Júliusi reklám – Summer hot hits
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17039
post-template-default,single,single-post,postid-17039,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOP 3 Júliusi reklám – Summer hot hits

A nyár közepe sem volt punnyadt reklámfronton, több ötletes hirdetés is képernyőre került. Lássuk, kik üdítették fel legjobban  a júliusi forróságot.

 

1. A Cofidis végre jó lóra unikornisra tett

 

 

A Codifisnek már korábban is sikerült beverekednie magát az élbolyba – akkor elsősorban érzelmileg hatott: az ajánlat mellett felhozott érvekkel tudott kitűnni a többi pénzügyi hirdető közül. Gyuszinak, az unikornisnak hála a márka nemcsak sztoriban volt képes szintet lépni, de tudatosan is megdöntötte saját rekordját, és sikeresen aktivizálta a nézőket.

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez 👈🏼😉)

A vidéki áldoku főhősének rejtélyes invitálása (“jöjjenek, nézzék meg…”), és az autentikusnak tűnő gazda különc fizimiskája kíváncsiságot ébresztett. Viszont mikor “az unikornist találtak Magyarkúton” állítást kacsák és egyéb háztáji állatok megjelenése követte a nézőkön eluralkodott az értetlenség. Gyuszi várva várt megjelenése sikeresen kompenzálta ezt és pozitív érzelemeket gerjesztett. (Kár, hogy a hátulról érkező fény elhomályosította a lény teljes szépségét.) A készítők mesterien fokozták ezt a hatást hangeffektekkel is. A gyerekszereplő bevonása és a meghökkentő breaktánc újabb szint vitt a kreatívba, megteremtve a reklám érzelmi csúcspontját. Bár a sales jellegű váltás a Cofidis álomhitelére hirtelen történt, ez mégsem okozott törést, az ajánlat végig fenn tudta tartani a nézők figyelmét – még ha kevésbé is találták vonzónak. A váratlan és szórakoztató történet az érdekes ajánlattal képes volt tudatosan is kiváltani a nézők elismerését és érdeklődését.

 

2. Bájosan őszintén mesélt a Telenor a hétköznapi élet unalmáról

 

 

A Telenor először júniusban jött ki a már megszokott montázsvideóktól eltérő, egy karakterre fókuszáló reklámjaival. A második hónapra beérni látszik a koncepció, amin sokat segített a kiszolgáltatott kényszerhelyzetek unalmának mindenki számára érthető bemutatása, a Doktor úr ölében alvó Nati portréja.

A felütés a hátulról mutatott karakterekkel kevésbé bizonyult izgalmasnak és nehezen lehetett összekapcsolni a szituációt a voice-overrel (“értjük mi, doktor úr…”). Azonban az érkező magyarázatnak köszönhetően már könnyebb volt megérteni a jelenetet. A kis Nati álmát őrző apuka helyzetébe bele tudták képzelni magukat a nézők (pláne, hogy akármilyen bájos gyermekünk, akkor is unalmassá tud válni egy idő után ez a feladat) és kíváncsian várták, hogyan ér véget a történet. Az ébredező gyerekhez járó csittegő voice-over felcsigázta a nézőket, amire pont jól huppant rá a vonzó ajánlat. A jól eltalált sztori visszatükröződött a tudatos értékeléseken is.

 

3. Sforsin – Azok a horkoló férfiak…

 

 

Sok embernél tartósan visszatérő probléma, hogy nem tudják kialudni magukat éjszakánként “édesdeden” (ordenáré módon) horkoló párjuk miatt. Erre az insightra építette reklámját a Sforsin, mely egyből empátiát ébresztett a nézőkben.

Bár animált karakterekkel általában nehezebb azonosulni, a Sforsin érzékletes és kidolgozott ábrázolása segített beleképzelni magunkat a szereplők helyzetébe. A férfi horkolása már az első pillanatokban irritációt váltott ki, míg a lassan már az őrület határán táncoló feleség felrobbanása és a spray használatának bemutatása szórakoztató volt és még inkább felcsigázta a közönséget. A termék, amit segítségként a szenvedő félnek ajánlanak, tovább fokozta az érdeklődést és bevonva tartotta a nézőket egészen a film végéig.

Eredmények női célcsoporton 

A kreatív különösen betalált a női célcsoporton, akik sokkal inkább át tudták érezni a felvázolt problémát és empátiát éreztek egyre idegesebb, mesebeli nőtársuk iránt. Bár maga a termék kevésbé volt figyelemfelkeltő számukra, mégis pozitív érzelmeket váltott ki és tudatosan is kipróbálásra öszöntözte őket (a márka fontolóra vétele javult és aktivizálta is őket).

 

Eredmények férfi célcsoporton 

Ezzel szemben a férfiakat kevésbé sikerült meggyőzni. Gyanítható, hogy negatív érzelmeik sokkal inkább köszönhetőek a kissé eltúlzott, sztereotipikus férfi ábrázolás elutasításának, de az öntudatlanul fekvő férfi szájába spriccelt horkolásgátló spray sem volt túlzottan ínyükre. Ennek ellenére az ő figyelmüket is fenntartotta a kellemetlen helyzetre kínált megoldás. A férfi karjaiban boldogan elalvó nő látványa azért bennük is kellemes érzéseket hagyott. Bár tudatosan nem érezték magukat megszólítva, mégis a márka fontolóra vétele 27%-ot nőtt a reklám megnézését követően körükben.

 

 

 

 

A cikket írta:

 

 

 

 

 

Andorkó Dóra – media analyst