Synetiq - Ad performance through emotions | TOP3 szeptemberi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17307
post-template-default,single,single-post,postid-17307,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOP3 szeptemberi reklám

Szeptemberben is ránéztünk a hazai reklám termésre, hogy megtudjuk melyik volt az a három reklám, ami legjobban teljesített mind az érzelmek, mind az észérvek mentén. Ezúttal egy el nem hangzott poén, néhány vekni és egy új kapszula vitték el a prímet.

 

1. A poén, ami sosem hangzott el, mégis emlékszünk rá

A Borsodi új kommunikációs platformjával visszatért a márkától már megszokott szituációs gag-ekhez. Az első TV kampány a leendő apóssal való első találkozás feszültségére épített.

 

 

A 18-49 éves sörfogyasztók érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez 👈🏼😉)

 

A teljesen neutrális életképet (család a kertes ház előtt) nem csak a szokatlan, drámai zene pezsdítette fel, de a narráció is. Ugyanis ki ne ismerné azt az állapotot, amikor egy feszült helyzetben saját magunkat nyugtatgatjuk. A belső monológ első erős pillanata a közutálatnak örvendő “döglött halazás” megemlítése volt, mely osztatlan sikert aratott.

A száját eltátó barátnő remekül fokozta a hangulatot a nagy pillanat előtt. A reklám legerősebb húzása vitán felül az el nem hangzott gag volt (“mintha fognád a…”). Hála a szövegírók diszkréciójának a meglehetősen provokatív és megosztó poént sikerült úgy tálalni, hogy ne hagyjon kellemetlen érzéseket maga után, mégis kellően emlékezetes legyen. Nem meglepő, hogy a sörfogyasztók többsége (67%) a mérést követően magától fel tudta idézni a reklámot.

Bár a kampány összefogó üzenete a bevezetőkampány alapján még úgy tűnik kissé zavarosnak hat a nézők számára, a szórakoztató reklám így is felülmúlta az elmúlt év sörreklámjainak többségét és fogyasztásra csábította a célcsoportot.

 

 

2. A lekenyerező Tesco veknik

A feledhető Tesco család kiebrudalása után az áruházlánc egyszerű, mégis nagyszerű imidzs kampánnyal rukkolt elő, melyben a kenyér kapta a főszerepet.

 

 

A Főbevásárlók évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

 

Bár a meglehetősen hétköznapi termék nem szokott food porn főszerepet kapni, a Tesco szeptemberi pékáru kampánya megmutatta, hogy a magyar emberek szívében bizony bérelt helye van a kenyérnek. Nem kellett több a gusztusos veknik látványánál és a roppanó hangoknál, hogy a reklám közelebb csalogassa a nézőket.

A generikus narráció a kiváló minőségről ugyan kissé kizökkentette őket, a búzakovász említése kompenzálta a sales hangnemet. A hangeffektekben gazdag felvételek és close-upok jól kiegészítették az érzékletes záró mondatot (“Ha megkóstolja, Ön is elolvad majd a gyönyörűségtől.”).

Az egyszerű kampányüzenet (Ropogós és finom) nem csak a nézők érzékeire és érzelmeire hatott pozitívan, de a releváns üzenetnek hála a főbevásárlók szinte kivétel nélkül be is térnének a Tesco-ba.   

 

3. Hódít a kapszula formátum a megfázás elleni készítmények között

A tanévvel együtt a megfázás szezon is kezdetét vette, melynek kommunikációs szempontból a legnagyobb nyertese a NeoCitran volt.  

 

 

A megfázás elleni készítményt vásárlók érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

 

Amellett, hogy a kerettörténet ismét nem szárnyalta túl a kategóriától megszokott színvonalat (otthon szenvedő beteg főszereplő, köhögés, tünetek felsorolása), az új kemény kapszula formátum izgalmas újdonság a piacon, mely könnyedén involválta a potenciális felhasználókat – nem csak a NeoCitran esetében.

A megfázás elleni készítmények használóit leginkább az extra gyors hatás tette kíváncsivá, amit remekül támogatott annak fókuszált, letisztult demonstrációja. Mind a sarokban elhelyezett számláló, mind pedig a kapszulát hangsúlyozó vizuál jól segítette a legfontosabb termékelőnyök bevésődését.

A koncert ugyan egyáltalán nem volt vonzó (főleg az erős villódzó fények miatt), a termékújdonság iránt érzett kíváncsiság és a jelenet dinamizmusa átsegítette a nézőket ezen a “traumán”. A termék ütős belépője tetszett a célcsoport tagjainak, a packshoton még egyszer kihangsúlyozott termékelőnyök pedig könnyedén meggyőzték őket.

 

 

A cikket írta:

 

 

 

 

 

Kis Réka Fruzsina – senior insight consultant