Synetiq - Ad performance through emotions | Egy varrógép keresi új gazdáját! – Karácsonyi reklámok a Synetiq szemével
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17499
post-template-default,single,single-post,postid-17499,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Egy varrógép keresi új gazdáját! – Karácsonyi reklámok a Synetiq szemével

Reklámszakemberként mindig izgatottan várom, hogy mivel rukkolnak elő a márkák az ünnepi időszakra, vajon idén a minden eddigit meghaladó fogyasztói- vagy ügyfélélmény, a szeretetteli üzenetek, vagy a semmitmondó családi idillek lesznek túlsúlyban? Kik lesznek azok, akik idén elviszik a showt, és megmaradnak emlékezetünkben? És kikre is emlékszünk tavalyról?
Ez alkalommal felidézünk tehát három tavaly karácsonyi kampányt, hogy tanulságaikkal felvértezve hangolódhassunk rá az idei évre.

 

És kezdődik megint…

A karácsony mindig különösen érzelmekkel teli időszak. Vagy inkább érzelmektől terhelt? Az évnek ehhez a szakához rengeteg öröm, meghitt családi pillanat, és bizony sok frusztráció, önmarcangolás és kellemetlenség is kapcsolódik.

 

A Telenor tavaly sokak szívét megmelengette karácsonyi kampányával. A 3 hónapos próbaidőszakot ajánló reklám rendkívül őszinte hangvétele és Daniela Andrade melankólikus feldolgozása egyaránt elnyerte a nézők szívét, így nem csoda, hogy az – egyébként szokatlanul úttörő – ajánlat is felkeltette az emberek érdeklődését.

Ezek után idén kíváncsian várjuk, hogy vajon mivel fognak jobban rezonálni a nézők? A UPC egyszerre bájos, és meglepően frappáns, raktárban ragadt dobozkósusának énekével, vagy a tavalyinál lényegesen vidámabb Telenor kampánnyal, azaz egész pontosan saját magukkal, esetleg a Telekom idei szívfacsarásával?

By the way, aki ismeri a képen látható mosolygós, kék sapkás, szőke lányt, az kössön össze vele minket! Van egy kis meglepetésünk! 🙂

Karácsonyi ramazuri, vagy sapka, sál, óra?

Számtalanszor bizonyították már a nézők érzelmi reakciói és tudatos válaszai, hogy ellentmondva a sokat emlegetett kutya-gyerek-jó nő szentháromságnak, a nézők bizony nem mindig fogadják jól a gyerekeket a TV képernyőn. És akkor is nehéz dolga van a kreatívoknak, amikor családokat, párokat, intim pillanatokat kell megjeleníteniük az ünnepek idején, ugyanis bármilyen irányba indulnak, a szentimentális klisék aknamezején sétálnak.

 

Az elsőre kedvesnek ható elképzelés, – hogy a gyerekek kipróbálhatják a játékokat – hamar egy valóságos rémálomra kezdte emlékeztetni a nézőket. Ugyan, azt nem tudjuk, hogy végül mit mondtak a Tesco kis szakértői a játékokról, az biztos, hogy “szüleik és leendő sorstársaik” (a tesztereink) érzelmi reakciói elárulták, hogy bizony rettentően rosszul hat rájuk a gyerekzsivaly. Főleg akkor, ha ez még a minden évben egyre jobban fokozódó karácsonyi ajándékvásárlási nyomással is párosul. Nem meglepő hát, hogy a nézők – dacára a gyerekek önfeledt örömének – abszolút elutasítóak voltak a reklámmal és a márkával szemben.

 

Talán épp emiatt volt olyan üdítő a tavalyi évben a Westend kampánya, ami ahelyett, hogy idilli családokat, vagy a bevásárló központban sétálgató embereket mutatott volna, a különböző stílusú karácsonyfák képein keresztül érzékeltette vevői – és nem utolsó sorban kínálata – sokszínűségét. Ez esetben sem elhanyagolható a frappáns voice-over, mely könnyedén segítette a nézők asszociációit a karácsonyfák lehetséges gazdáira.

Hogy képes lesz-e elérni, vagy esetleg meghaladni ezt a történet idei, hóemberes változata, a Baba karácsonyi ramazurija, az Auchan keserédes emlékeztetőjével megfűszerezett családi idillje(?), vagy a meglehetősen kedélyborzoló párbeszédeket felsorakoztató Vodafone kampány? Januárban már erről is többet fogunk tudni!

 

A cikket írta:

 

 

 

 

Kis Réka Fruzsina – senior insight consultant