Synetiq - Ad performance through emotions | A karácsony kedvencei- TOP3 karácsonyi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17572
post-template-default,single,single-post,postid-17572,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

A karácsony kedvencei- TOP3 karácsonyi reklám

Az idei karácsony sem múlta alul várakozásainkat, ahogy októberben a szaloncukor és csoki Mikulás árasztotta el a polcokat, úgy vették át a főszerepet a karácsonyi reklámok a novemberi reklámfelhozatalban.

 

Egy, aki mindent visz

A Telekom idén karácsonykor nem csak az aktuális telekommunikációs reklámokat, de az elmúlt 12 hónap valamennyi telkó reklámját maga mögé utasította.

 

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt tudatos értékei

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez 👈🏼😉)

A Telekom magányos nagyijának tétova mozdulatai, a szomorkás zene és a kontrasztként az udvarról beszűrődő gyerekzsivaj szavak nélkül is empátiát váltottak ki a nézőkből. Az óriás Magenta csomagon talált útmutató nem csak a szolgáltatást és a márkát helyezte remekül a történet középpontjába, de finom humorának hála sokakban ismerős emlékeket idézett a digitális világban sete-sután mozgó nagyikról (vagy épp szülőkről). Nem csoda, hogy a kibontakozó meglepetés a képernyőre szegezte a nézőket, a nagyi felderülő arca pedig végleg meglágyította a szíveket. Az ajánlat gördülékeny felvezetésének hála a márka üzenetére is maradtak a nézők (“…így mindig együtt lehettek”), amit nagyra értékeltek.

Ugyan a fordulatokban nem bővelkedő történet egy héttel a kampány indulása után már nem tudta jelentősen megmozgatni az érzelmeket, kivételes elérése (75%) és tudatos értékelése jól bizonyítja, hogy a Telekom karácsonyi üzenete biztosan épségben eljutott az emberekhez.

 

A Spar meglepetése, hogy nincs meglepetés

 

A kereskedelmi láncok kivétel nélkül bedobták a karácsonyi partiba az “ínycsiklandó ételek” szuperkártyát – ezzel legtöbbször sikeresen vásárlásra ösztönözve az embereket -, ám közöttük is kiemelkedő volt a Spar ünnepi koncepciója.  

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt tudatos értékei

Bár mind a kreatív ötlettel (műanyag bábuk az ételek mellett), mind pedig a minőségre fókuszáló üzenettel találkozhattunk már a Regnum húsüzem imázs kampányában, a karácsonyi film abszolút újszerűen hatott a nézőkre. Ugyan a reklám első fele kissé relaxáló és pátoszos ünnepi hangulatban telt, az asztalon felsorakoztatott halászlé, sültek, töltöttkáposzta, borok és sütemények egyre intenzívebb érzéseket váltottak ki a nézőkből.

A sikert azonban mégiscsak a Spar dolgozói hozták el a reklám életében. Az itt-ott felbukkanó műanyag figurák ugyan az elejétől kezdve kellemes érzéseket keltettek, a voice-over meglepő fordulatának hála (“meglepetéssel viszont nem készültünk”) felkeltették a figyelmet a karácsonyi jókívánságok és a minőséget hangsúlyozó márkaüzenet előtt, ami osztatlan sikert aratott.

Éljen a karácsonyi ramazuri!

Karácsonykor az FMCG hirdetők többsége családi jelenetekhez nyúl, aminek legtöbbször részei a gyerekek is. A lurkókból persze legtöbbször jól fésült, ünneplőbe öltözött, asztal körül sürgölődő “jógyerekeket” csinálnak, akik aztán képtelenek átadni az ismerős hangulatokat. Nos, ki más mutatta volna meg, hogyan kell ezt jól csinálni, ha nem a Baba?

 

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt tudatos értékei

Már a felütés is kimondottan hatásosnak bizonyult, mind a furcsa maszkban asztal alatt kúszó kisgyerek, mind pedig a provokatív kérdés miatt (“Ugyan mit tudhat egy gyerek?”). Az egyre inkább elemükben lévő rosszcsontok meglehetősen felborzolták a nézők kedélyeit, ám a mindezt kísérő kedves voice-overnek hála mégis egyre érdekesebbé és szerethetőbbé váltak.

A karácsonykor megváltozó szabályoknak már a nézők sem tudtak ellenállni. Hát ki ne szeretne azonosulni a gyerekekkel együtt rendet bontó, könnyed, kedves és játékos szülőkkel? Így tehát, megbocsátva a mindent felforgató gyermekeknek, még utoljára ellágyultak a reklámot narráló gyermek konklúzióján. Úgy tűnik, tényleg örültek, hogy – még ha csak lélekben is, de – újra kicsit gyerekek lehettek, mert a reklám nem csak a karácsonyi szezon egyik legerősebb darabja volt, de a vásárlási szándékra is igen pozitívan hatott.

A cikket írta:

Kis Réka Fruzsina – senior insight consultant