Synetiq - Ad performance through emotions | TOP 3 decemberi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17595
post-template-default,single,single-post,postid-17595,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOP 3 decemberi reklám

Hiába az évvége, a december még így is tartogatott meglepetéseket a reklámok világában, hiszen úgy tűnik, hogy nem csak tipikus karácsonyi szpotokkal lehet ilyenkor kitűnni a tömegből. Lássuk, hogy az év legérzelmesebb szakaszában kik (és mivel) tudták leginkább belopni magukat a TV nézők szívébe és agyába!

 

1. Megmelengette a nézők szívét a Tesco nyári hangulata

A Tesco folytatta “Szeretettel tálalva” kampányát, ezúttal a meditterán tájakról származó mandarinokat állítva a középpontba. Mindezt sikerrel tette, hiszen a roppanós kenyér után ismét sikerült a legjobb 3 közé bekerülnie a márkának.

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez👈🏼😉)

 

A bár a legtöbb ember számára a mandarin (és annak illata) egyet jelenthet a téllel, a reklám mégis nyári hangulatot tudott teremteni. Ez nem csupán a háttérben hallatszó tenger morajlásnak és sirályoknak tudható be, de a jól ismert reggae ritmusoknak is. A “nyár a télben” elég meglepőnek bizonyult a “boldog karácsonyt” üzenetek tengerében ahhoz, hogy involválni tudjon.

A reklám nem csak az említett hangeffekteket és macro-view képi világot, hanem a narráció adta eszközöket is okosan használta fel, hogy  vonzóvá varázsolja az egyébként egyszerű terméket. A nézők kifejezetten jól reagáltak az eltúlzott termékjellemzőkre (pl. “ellenállhatatlanul finom”, “gyönyörködhetnénk is benne”), és mindez tudatosan is aktivizált. Az ismerős dallamoknak hála a közönség figyelme a reklám végéig fennmaradt és a “take it easy” felszólításnak köszönhetően a kellemes hangulat is kitartott az utolsó másodpercekig. Mindez pedig elegendő volt ahhoz, hogy a karácsonyi ajánlatokkal és jókívánságokkal zsúfolt reklámzajból egy gondosan kiválogatott mandarin is ki tudjon emelkedni.

 

2. A sütőtökös bejgli is lehet finom – Aldi

Az Aldi karácsonyi reklámjában a szemetgyönyörködtető ételek helyett a családok sajátos szokásaira, vagy ahogy ők fogalmaznak “tradícióira” helyezte a hangsúlyt. A jó insight mellett a megfelelő kivitelezés és egy logikus voice-over segítette a copy-t abban, hogy kitűnjön a többi hirdetés közül.

 

Bár a sütőtökös bejgli gondolata kissé kedélyborzoló volt, mindenesetre a nézők jól tudtak rezonálni az allergiás kislánya kedvéért még ezt is bevállaló anyukával, így már a felütés is felkeltette az érdeklődést. A karácsonyfa díszítés és a fa körül játszadozó szereplők is kellemesnek bizonyultak, a jeleneteknek hála pozitív hangulatban maradt a közönség. A történet mondanivalóját a narráció jól összekapcsolta a hangsúlyozni kívánt márkaelőnyökkel (“Hagyományainktól lesz igazán szép az ünnep. A mi tradíciónk az Aldinál minőség és alacsony árak.”). A termékajánlat kevésbé volt vonzó, de legalább a figyelmet fenntartotta. A téma és az ajánlat aktualitása miatt a nézők tudatosan is relevánsnak találták a szpotot, és a már egyébként is pozitív márkaimázsnak hála a legtöbbet az áruházba is ellátogatnának.

 

3. A Raffaello álomvilága elvarázsolta a nézőket

A Raffaello évek óta magabiztosan épít ugyanazokra az elemekre TV szpotjaiban. A fehérbe álmodott idill azonban olyan jól reflektál a termékre, hogy nem véletlenül ragaszkodik hozzá a hirdető – és úgy tűnik, hogy helyesen is teszi ezt.

A kezdő másodpercek romantikus (de ismerős) dallama a tökéletes családdal nem volt figyelemfelkeltő, de a vizuálisan szép jelenetek és az idilli család tetszett a nézőknek, különösen így karácsony környékén. Az ajtó nyílása és a téli álomvilágba kirohanó gyerekek izgatott kacaja képes volt érdeklődést kiváltani, a boldog szülők pedig tovább fokozták a pozitív érzelmeket. Bár az ismerős beauty demo már nem igazán mozgatta meg a nézők érzelmeit (sem a mandula, sem a krém bemutatása neutrális volt érzelmileg), a kókuszpehely-hópehely átmenetnek hála feloldódott a relatív érzelemmentesség, a hóban tovaszánkózó család pedig érzelmi csúcspontot tudott generálni, így felvezetve a végső márkamegjelenést.

A megvalósítás illeszkedett a jól ismert márkaimázshoz, így a kiváló tudatos megítélést még a kevésbé hatásos demo sem tudta negatívan befolyásolni. A Raffaello jól bevált love brandként került be a TOP3-ba.

 

A cikket írta:

Andorkó Dóra – media analyst