Synetiq - Ad performance through emotions | TOP3 áprilisi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17772
post-template-default,single,single-post,postid-17772,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOP3 áprilisi reklám

Április, tavasz, húsvét – első ránézésre igazi paradicsom a marketingesek számára, ám végignézve a hónapban megjelent reklámokat, komoly kihívást jelentett kiválasztani a top 3 hirdetőt. Habár a verseny valóban jelentős volt, az összesített érzelmi és tudatos eredményt tekintve kevés reklám tudott igazán kiemelkedni a tömegből. Nézzük, kiknek sikerült!

 

Neeem, ez kemencés! – Kométa

 

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez)

A Kométa ezúttal szakított az elmúlt 2 évben gyakran alkalmazott reklám felépítéssel és a termékre koncentráló kezdés helyett egy szórakoztató, figyelemfelkeltő sztorival indította áprilisi reklámját, melynek meg is lett a gyümölcse: a nézők figyelme az első pillanattól kezdve növekedett (1), érdeklődve szemlélték a történetet és jól szórakoztak a humoros történeten is (2), mely során a hentes kifigurázza a vásárló fiú lealacsonyító, “csak egy kemencés” megjegyzését. Ez a kellemes hangulat kitartott egészen a termékjellemzők bemutatásáig (3), Giacomo Pedrazini, a korábbi reklámokból is jól ismert tulajdonos és ügyvezető igazgató karaktere és „a különleges ízélményt személyesen garantálom” mondata pedig újabb pozitív érzéseket tudott kiváltani (4). S habár a lelkesedés a reklám legvégére alábbhagyott, a szórakoztató kommunikáció meghozta hatását: a reklámot kiemelkedően relevánsnak és aktivizálónak találták a nézők, 81 százalékuk fontolóra venné a termék megvásárlását is.

 

Neki megadom magam – Globus

 

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

A Globus legújabb reklámjában a ketchup-imádat számtalan formáját mutatja be nekünk: legyen szó szendvicsről, spagettiről, pizzáról vagy nagy családi ebédről, egy Globus ketchup mindenhez tökéletesen passzol. A packshottal keretbe foglalt történet, a lendületes, sokak számára ismerősnek hangzó “Magam adom” dal a Quimbytől és a dinamikus képi világ jól át tudta adni a reklám fő üzenetét, mely erős tudatos értékeket eredményezett. Habár a harapás pillanata sokszor negatív érzéseket keltett (1), a vonzó ételek és aranyos pillanatok (2) elérték, hogy a nézők megadják magukat a Globus ketchupjának és nagy figyelmet szenteljenek a reklám végén megjelenő márkának (3).

Még sülhet egy kicsit! – Obi

 

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

Az Obi idén áprilisban az előző év tavaszi grillezős reklámjának történetét hívta elő, ám új ajánlattal és megváltozott narrációval. Habár a figyelem és a megértés ebben a formában már a reklám elejétől kezdve erősödött (1), a kerti berendezéshez kínált ajánlatok bemutatása idén kevésbé volt vonzó a nézők számára (2) – talán a későn érkező jóidő miatt. Míg a reklám közepén látható kő-papír-olló játékot a korábbi verzióban jól működő „azt hiszem megsült” mondat idei elhagyásával nehezebb volt befogadni, melynek következtében a nézők éppen az ajánlatok bemutatása előtt vesztették el érdeklődésüket (3), az Obi márkanév és az online vásárlási lehetőség ismét fel tudta kelteni figyelmüket (4). Az alapvetően kellemes hangulatú reklámnak, az ismerős dallamnak és márkanévnek köszönhetően pedig végül a tesztben résztvevő 18-59 éves ABC státuszúak 92 százaléka örömmel látogatna el az OBI-ba.

 Synetiq TOP3-as listájának összeállításáról

A havi listát a Synetiq reklámszakemberei, a cég által biometrikus szenzorokkal vizsgált reklámok eredményei alapján állítják össze, hónapról hónapra. A Synetiq 2016 óta 850 márka több mint 4000 reklámvideóját tesztelte célközönségen. Technológiájuk az érzelmek mérésére fókuszál és segítségével másodperc alapon ismerhetjük meg a videók hatását a különböző célközönségekre. Érzelmi mutatóik mellett, tudatos mutatókat is vizsgálnak kérdőív segítségével. A reklám kulcsfontosságú pontjain (termék megjelenése, márkázás, termékelőnyök felsorolása stb) elért pozitív érzelmek vezethetnek győzelemhez. Ezt a képet árnyalják a kérdésekre adott tudatos válaszok, amelyeket mutatókká aggregálnak. A havi 80-120 friss reklámfilm rangsorolását a Synetiq csapata végzi, akik a reklám tartalmát vetik össze az érzelmi és a tudatos eredményekkel. Az eredmények benchmarkja minden reklám esetében a márka saját szektora. A módszertanról több információt a weboldalon találhatnak.

 

A cikket írta:

Várhelyi Petra – media analyst