Synetiq - Ad performance through emotions | TOP3 májusi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17851
post-template-default,single,single-post,postid-17851,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOP3 májusi reklám

Májusban számos újravágott reklámsztorival találkozhattunk amellett, hogy aranyosnál aranyosabb kis- és nagyállatok kerültek a képernyőre. Habár korábbi tapasztalatok alapján az állatok önmagukban nem mindig képesek megmozgatni az érzelmeket, most mégis egy kutyás-macskás történet tavalyról és egy vadonatúj, medvés-farkasos hirdetés került a dobogóra.

 

Poli-Farbe – Foltfelelősök

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez)

A Poli-Farbe idén ismét előrukkolt tavalyi reklámjával, ám ezúttal csavart egyet a film dinamikáján és felépítésén, mely remek példa arra, hogyan is érdemes egy régebbi reklámot felfrissíteni. A nézők érdeklődve figyeltek az utolsó percig, érzelmeik pedig intenzíven mozogtak egészen a reklám végéig, pozitívan reagáltak a humoros jelenetekre (például: “kikotyogósok”, “ugrásból támadók”, “kezdő konyhatündérek”) (1). A hirdetés most egy festékjelenettel indult, mely jól keretbe foglalta a történetet. A zene gyors, történethez kiválóan passzoló sejtelmes dallamát pedig ezúttal nem a termékek bemutatásához, hanem a történet hangulatának fokozásához használták, mely az érzelmi görbékre és a tudatos értékekre tekintve úgy tűnik, meghozta hatását. A Poli-Farbe számára talán legjobb hír az, hogy ezzel a dinamikával sikerült fenntartani a nézők figyelmét egészen a termék és ajánlat bemutatásáig, a bevonódás mértéke láthatóan ekkor volt a legmagasabb (2), melynek eredményeképp a tesztben résztvevők jelentős többsége fontolóra venné a termék megvásárlását. Mindez pedig jó példa arra, milyen sokat számíthat mindössze egy-egy jelenet vagy zene felcserélése a reklám érzelmi megítélésben.

 

CIB – Előrelépő személyi kölcsön

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

„Kutyával és gyerekkel bármit el lehet adni” – tartja a híres, ám nem mindig igaz mondás. A CIB 2 évvel ezelőttről elővett reklámja jó példa erre: a nézők a reklámban társalgó háziállatokra nem reagálnak jól, hiába viselkednek azok emberként. Alapvetően (korábbi mérések eredményei alapján) állatokhoz érzelmileg kapcsolódni nehéz, mely jól látszik az érzelmi görbe negatív tendenciáján (1) és a figyelem kezdeti csökkenésén is (2). Az emberi karakterek megjelenése, a megoldás bemutatása („kaptak egy kis segítséget”) és egyben a történetet magyarázó kölcsön azonban képes volt felkelteni a nézők figyelmét (3), mely innentől kitartott a reklám végéig (4). A üzenetek kommunikálása így érdeklődő fülekre talált, a reklám tudatos megítélése pedig erősen pozitív lett az elmúlt 12 hónap bankreklámjaihoz képest. A személyi kölcsön említésére adott negatív érzelmi reakció (5) jól tükröződik abban, hogy az átlagos nézőknek csak a fele venné fontolóra a hitelterméket. 

 

Kalinka – Bárpultos élet

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

Habár a Kalinka is állatos megoldással próbálkozott, a reklámban szereplő mackó a szemkamerás eredmények alapján a háttérben maradt, a nézők nem igazán vették észre. Ez pedig ismét alátámasztja, hogy nem mindig az állat ad el: habár a reklám érzelmileg és tudatosan is nagyon jól teljesített (a szeszesitalok éves benchmarkján), ez nem feltétlenül köszönhető a medvének. A korábbi Kalinka reklámból már ismert dallam lendülete jól vitte előre a jeleneteket egészen a termék megjelenéséig, melynek megérkezése kerekké formálta a története és pozitív érzelmeket váltott ki (1), valamint erősítette a figyelmet és bevonódást (2). Habár a történet közepén a figyelem szintje alacsonyabb volt (3) (valószínűleg a sötét megvalósításnak köszönhetően), az érzelmeket pozitív irányba mozgatta a film: láthatóan a nézők élvezték a reklámot, jól szórakoztak a rövid történeteken (4). A reklám utolsó szakaszában a narráció tökéletes összhangban volt a képi világgal (például: “túl rövid az élet”, “töltsd jól”), mely szintén pozitív érzelmeket váltott ki (5). Mindezek eredményeképp pedig a nézők a reklámot relevánsnak és a márkához passzolónak tartották. 

 

 Synetiq TOP3-as listájának összeállításáról

A havi listát a Synetiq reklámszakemberei, a cég által biometrikus szenzorokkal vizsgált reklámok eredményei alapján állítják össze, hónapról hónapra. A Synetiq 2016 óta 850 márka több mint 4000 reklámvideóját tesztelte célközönségen. Technológiájuk az érzelmek mérésére fókuszál és segítségével másodperc alapon ismerhetjük meg a videók hatását a különböző célközönségekre. Érzelmi mutatóik mellett, tudatos reakciókat is vizsgálnak kérdőív segítségével. A reklám kulcsfontosságú pontjain (termék megjelenése, márkázás, termékelőnyök felsorolása stb) elért pozitív érzelmek vezethetnek győzelemhez. Ezt a képet árnyalják a kérdésekre adott tudatos válaszok, amelyeket mutatókká aggregálnak. A havi 80-120 friss reklámfilm rangsorolását a Synetiq csapata végzi, akik a reklám tartalmát vetik össze az érzelmi és a tudatos eredményekkel. Az eredmények benchmarkja minden reklám esetében a márka saját szektora. A módszertanról több információt a weboldalon találhatnak.

 

A cikket írta:

Várhelyi Petra – media analyst