Synetiq - Ad performance through emotions | TOP3 júliusi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17886
post-template-default,single,single-post,postid-17886,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOP3 júliusi reklám

Júliusi toplistánk igazi nyári körképet fest: jégkrém, sör és költözés is helyet kapott rajta.

 

Media Markt – Új otthon

A 18-59 éves közönség érzelmi görbéi

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez)

A Media Markt fiatal párja és saját márkái a júliusi reklámok élmezőnyében végzett. A pár szimpatiát ébresztett a nézőkben (a – approach pozitív tartományban), a robbanó villanykörte pedig elérte a kívánt kellemetlen hatást (b – csökkenő approach + növekvő excitement). A segítőkész eladót is pozitív érzelmekkel fogadták (c – approach pozitív tartományban), a saját márkákról szóló részt pedig figyelemmel kísérte a közönség (d – magas engagement). A boldog ölelés a frissen felszerelt otthonban kellemes hangulatot teremtett, ami ideális felvezetése volt a márka megjelenésének. A pár problémáját a nézők nagy része relevánsnak érezte, és tudatosan az aktivizáció és a brand fit szempontjából is szép eredményt ért el a reklám az elmúlt 12 hónap kereskedelmi reklámjaihoz képest.

 

Kinder Bueno – Bueno ice cream

A 18-59 éves közönség érzelmi görbéi

Ahogy júniusban, úgy júliusban is vevő volt a közönség a jégkrémre. A közeliek a Bueno jégkrémről magukért beszéltek, így történet helyett elég volt a nyári napsütésben boldogan fagyizó városi fiatalok képeit felvillantani ahhoz, hogy a nézők is kellemesen érezzék magukat (a – approach a pozitív tartományban). A vidám zene is hozzájárult a gondtalan nyári hangulat megteremtéséhez, és az így megteremtett atmoszféra a narráció derűs hangvételével tudatosan is meggyőzőnek bizonyult. A közönség megszólítva érezte magát, és a kisfilm hatására kedvet kaptak a termék megvásárláshoz is. Óriási érzelmi hullámzások hiányában magát a reklámot 40 másik közül, spontán csak kis arányban idézték fel a nézők, de a szezon és a kellemes érzések megtették hatásukat, a túlnyomó többség fontolóra venné, hogy megkóstolja a jégkrémet.

 

Dreher – A félnél nem érdemes megállni

A 18-59 éves közönség érzelmi görbéi

A harmadik hely kiosztásán hosszasan gondolkoztunk, mivel nem volt olyan reklám, ami teljes egészében jól teljesített érzelmileg,  és mellette tudatosan is kiemelkedő lett volna. A Dreher hosszú imázsfilmjének érzelmileg erősebb pillanatai tudatosan vonzónak bizonyultak, így a kisfilm toplistánkon landolt. A felütésben kinyilvánított hitvallás pozitív fogadtatásra talált (a – approach pozitív tartományban), a dinamikus aláfestő zene pedig lendületet adott a reklámnak még azokban a pillanatokban is, amikor a nézők figyelme lankadni kezdett a sok példa alatt (b – engagement átmeneti csökkenése). A komlóról és a sörről készült közeliek a narrációval teljes összhangban tetszést arattak (c – approach pozitív tartományban), az újra elismételt jelmondat és a boldog koccintás előkészítette a hangulatot a packshothoz. Így a már jól ismert szlogen és a logo a közönség növekvő figyelmével találkozott (d – engagement növekedése), ami elősegíthette az információk bevésődését. A Dreher új kisfilmje tudatosan is sikernek bizonyult az elmúlt év FMCG reklámjaihoz képest. A magas pontszámok mellett a nézők több, mint fele spontán felidézte, hogy találkozott a reklámmal, és túlnyomó többségük fontolóra is venné a termék megvásárlását.

 

 

Synetiq TOP3-as listájának összeállításáról

A havi listát a Synetiq reklámszakemberei, a cég által biometrikus szenzorokkal vizsgált reklámok eredményei alapján állítják össze, hónapról hónapra. A Synetiq 2016 óta 850 márka több mint 4000 reklámvideóját tesztelte célközönségen. Technológiájuk az érzelmek mérésére fókuszál és segítségével másodperc alapon ismerhetjük meg a videók hatását a különböző célközönségekre. Érzelmi mutatóik mellett, tudatos reakciókat is vizsgálnak kérdőív segítségével. A reklám kulcsfontosságú pontjain (termék megjelenése, márkázás, termékelőnyök felsorolása stb) elért pozitív érzelmek vezethetnek győzelemhez. Ezt a képet árnyalják a kérdésekre adott tudatos válaszok, amelyeket mutatókká aggregálnak. A havi 80-120 friss reklámfilm rangsorolását a Synetiq csapata végzi, akik a reklám tartalmát vetik össze az érzelmi és a tudatos eredményekkel. Az eredmények benchmarkja minden reklám esetében a márka saját szektora. A módszertanról több információt a weboldalon találhatnak.

 

A cikket írta:

Ézsiás-Nagy Szimonetta – media analyst