Synetiq - Ad performance through emotions | TOP3 júniusi reklám
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17877
post-template-default,single,single-post,postid-17877,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOP3 júniusi reklám

Júniusi toplistánk mutatja, hogy a szezonális hullámot nem csak az FMCG szektor hirdetőinek érdemes meglovagolnia. A szektor szeretett márkáin kívül a nézőket egy OTC reklám is a képernyők elé szögezte.

 

Magnum – Never stop playing

A 18-59 éves közönség érzelmi görbéi

(Gyorstalpaló az érzelmi görbék elemzéséhez)

Ha 2019 nyarának insta vibe-ját össze kéne foglalni 30 másodpercben, a Magnum filmje jó eséllyel pályázhatna a szerepre. A fehér ruhás, tökéletes sminkű és hajú nők, öltönyös férfiak, márványfalú irodák és a kabrió mind hozzájárultak a prémium termékhez illő luxus légkör kialakításához. Az ismerős, pörgős dallam Nancy Sinatra-tól lendületet adott a kis epizódokból összeálló történetnek, végig fenntartotta a figyelmet, majd a megfelelő pillanatban – a demo előtt – képes volt fokozni azt. (a – engagement növekvő tendenciája) A főszereplők pajkosságait követő mosolyok szimpátiát keltettek a nézőkben (b – approach növekedése). A gusztusosan roppanó jégkrém feltette az i-re a pontot, a közönség a reklámot tudatosan is kiemelkedően jónak ítélte.

 

Voltaren Emulgel – Derékfájós vőlegény

A 18-59 éves közönség érzelmi görbéi

Bár az OTC szektor legtöbb szereplője ritkán használja a humort, a Voltarennek továbbra is jól működik – csak úgy, mint tavaly a Magnézium 375 reklámnak. A Voltaren derékfájós vőlegényének arckifejezése és a drámai zene kifejezetten szórakoztatónak bizonyult, és megragadta a közönség figyelmét. (a – megugró approach, növekvő engagement) A zeneválasztás is segített a hangulat megteremtésében – a lagzijelentnek ironikus hangvételt kölcsönzött, a Voltaren képében érkező megoldást követően pedig dinamikussá vált. Ezzel elérte, hogy a nézők végig érdeklődéssel figyeljék, mi lesz a humoros történet vége. (b – engagement növekvő tendenciája) Ugyan a termékről szóló információk már nem váltottak ki heves érzelmi viharokat (c – approach kis amplitúdójú mozgása az alapvonal körül), a reklám a fő információkat hatékonyan kommunikálta, így az elmúlt 12 hónap OTC szpotjaihoz képest kiemelkedő tudatos értékeléseket vívott ki magának.

 

Medve – A mi kis világunk

A 18-59 éves közönség érzelmi görbéi

A medve júniusban vásárra vitte a bőrét, és megvették. Annak ellenére, hogy a családi légkör nem váltott ki heves érdeklődést (alapvonal körüli engagement), a közös titok említése enyhe kíváncsiságot eredményezett (a – a három görbe együtt emelkedik). Mivel a sajtban megtett tétek csak egy pillanatig látszottak, a játékról és az osztozkodásról szóló részek talán kicsit nehezebben voltak érthetőek (b – az engagement görbe az alapvonal körül mozog, hirtelen zuhanás nélkül, az excitement pedig nő). A gyorsan elkészíthető rántott medvesajt ötlete azonban tetszést aratott (c – engagement és approach együtt emelkedik). A szeretett márka és az aranyos, bár nem túl izgalmas film kombinációja együtt olyan tudatos értékeket eredményezett, ami kiemelkedett az elmúlt 12 hónap FMCG reklámjainak felhozatalából.

 

 

Synetiq TOP3-as listájának összeállításáról

A havi listát a Synetiq reklámszakemberei, a cég által biometrikus szenzorokkal vizsgált reklámok eredményei alapján állítják össze, hónapról hónapra. A Synetiq 2016 óta 850 márka több mint 4000 reklámvideóját tesztelte célközönségen. Technológiájuk az érzelmek mérésére fókuszál és segítségével másodperc alapon ismerhetjük meg a videók hatását a különböző célközönségekre. Érzelmi mutatóik mellett, tudatos reakciókat is vizsgálnak kérdőív segítségével. A reklám kulcsfontosságú pontjain (termék megjelenése, márkázás, termékelőnyök felsorolása stb) elért pozitív érzelmek vezethetnek győzelemhez. Ezt a képet árnyalják a kérdésekre adott tudatos válaszok, amelyeket mutatókká aggregálnak. A havi 80-120 friss reklámfilm rangsorolását a Synetiq csapata végzi, akik a reklám tartalmát vetik össze az érzelmi és a tudatos eredményekkel. Az eredmények benchmarkja minden reklám esetében a márka saját szektora. A módszertanról több információt a weboldalon találhatnak.

 

A cikket írta:

Ézsiás-Nagy Szimonetta – media analyst