Synetiq - Ad performance through emotions | Sikersztorik – Borsodi
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
16995
page-template-default,page,page-id-16995,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Borsodi: Adat-vezérelt döntések a vágószobában

Highlights

  • Legnagyobb kihívás a Borsodi márka újra növekedési pályára állítása
  • Olyan emlékezeti hatást szeretnének kiváltani reklámaikkal, aminek a márka más attribútumaira is pozitív hatása van
  • A Synetiq ‘ad performance monitoring’ szolgáltatásának hála 1,5 hónappal a kampány indulása után arról beszélgettek, hogy mit lehet ahhoz változtatni, hogy még hatásosabb legyen az adott reklám 

Kihívások

A Borsodi legnagyobb kihívása, hogy milyen módon állítsa a Borsodi márkát újra növekedési pályára. Egy olyan márkáról van szó, ami régen piacvezető volt, de az elmúlt években, mind penetrációban, mind volumenben sokat csökkent. Ezért, amikor új imidzskampányt készítenek, először meghatározzák, hogy ki legyen a kommunikációs célcsoport, majd hogy mi legyen az üzenet, amivel meg szeretnék nyerni az emberek szívét. A cél, hogy olyan emlékezeti hatást váltsanak ki, aminek aztán a márka egyéb attribútumaira is pozitív hatása lesz. Ági szerint egy új kampány előkészítése alapvetően legalább fél évet venne igénybe. Ehhez képest ők általában 3-4 hónap alatt szokták nulláról  elindítani a kampányt, így kiemelkedően fontos a hatékonyság.

Megoldás

A Borsodinál korábban egy kvantitatív módszertanon alapuló “biztonság teszt” alapján határozták meg, hogy egy reklám elég jó-e ahhoz, hogy piacra kerüljön. Aki már régebb óta van a szakmában, annak mindig van egy megérzése, hogy elég jó-e az a kampány, vagy sem, de még a biztonsági teszttel se kaptak sosem  objektív visszajelzést, hogy mi az, amitől jobb lehetne a reklámuk. A Synetiq abban segített, hogy a marketinget, mint szubjektív szakmát objektívebb alapokra helyezze. A neuromarketinges kutatási módszer elveszi a hagyományos kutatási módszerek és személyes ízlésbeli különbségek élét, és valóban arról lehet beszélni, hogy a fogyasztók célcsoportokra lebontva mit gondolnak a reklámról.

Eredmény

Elindult ‘Feketén fehéren’ Borsodi imázs kampány és másfél hónappal az indulás után arról tudtak beszélgetni az ügynökséggel, hogy a jelenleg futó reklámfilmben mit lehet ahhoz változtatni, hogy az még erősebb, hatásosabb reklám legyen. Mivel jellemzően nincs annyi idő egy kampány megalkotására, mint amennyi szükséges, a gyorsaság elengedhetetlen  Ági szerint erre korábban nem volt lehetőség és ez lényegesen segíti az ügynökséggel való munkájukat, amikor újra kell vágni a videót. A Synetiq módszere nem csak, hogy csökkenti a bizonytalanságot, hogy jól költik-e el a marketing büdzsé, de saját munkájukat is sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá teszi.

A Synetiq nagyon sokat segít abban, hogy ezt a nagyon szubjektív szakmát objektívebb alapokra tudjuk helyezni.  

Peresztegi Ágnes, Marketing vezető, Borsodi