Synetiq - Ad performance through emotions | Sikersztorik – Sberbank
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
17182
page-template-default,page,page-id-17182,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Sberbank: Lokális vs. adaptált tartalom 

Highlights

  • A Synetiq méréseivel a Sberbank szakemberei alátámasztották, hogy a lokális tartalom jobban működik az adott piacon
  • A kutatási eredményekkel a zsebükben pontosan tudják a reklám mely részei teljesítenek jól, illetve melyek teljesítenek rosszabbul

Kihívások

A Sberbank elsődleges kihívása a potenciális ügyfelek megszólítása a magyar piacon. Korábban adaptált tartalommal dolgoztak, de szerették volna alátámasztani sejtésüket, hogy lokális tartalommal jobb számokat tudnak elérni a magyar piacon, mint egy adaptált reklámmal. Úgy látták, hogy a klasszikus módszertanok gyengesége, hogy az eredményt befolyásolhatja a piackutatást folytató szakembernek felkészültsége vagy akár személyes attitűdje. A piackutatásnak képesnek kell lennie arra, hogy objektíven, a fogyasztó szemszögéből nézve felmérje azokat a pontokat, melyeken érdemes és szükséges változtatni, annak érdekében, hogy a márkanév hallatán a fogyasztó egyértelműen felismerje őket, és hogy a reklámok hordozzák azokat az üzeneteket, amelyek képesek felépíteni a márkaszemélyiséget. Ebben segített nekik a Synetiq.

Megoldás

Mielőtt neuromarketinges kutatást rendelt volna, Zoltán ellátogatott a Synetiq laborába megnézni, hogy hogyan zajlik a kutatás és elmondása szerint, ez meggyőzte. Azt tapasztalata, hogy a neurmarketinges módszertan másodpercről másodpercre felméri a reklám lefutását, és azokat a pontokat, amiken érdemes javítani. A Sberbanknak elengedhetetlen volt, hogy lássák, hol teljesít jobban és hol kevésbé jól a lokális tartalmuk az adaptálthoz képest, elsősorban azért, hogy azon javítani tudjanak, majd azért hogy érveiket elfogadtassák más területekkel. A Synetiq által beazonsított pontokat egy riport formájában a  mindennapokba beépítve használja a marketing részleg.

Eredmény

A Synetiq reklám monitoring szolgáltatásával  alátámasztották azt a sejtésüket hogy a lokális tartalom lényegesen jobb számokat hoz a magyar piacon, mint egy adaptált reklám. Ezen kívül megtudták, hogy milyen a ‘Mondja ki kívánságát’ kampány szpotjainak hatásmechanizmusa, valamint azt, hogy a piachoz viszonyítva mennyire teljesített jól. Mivel a metodológia  objektív, cégen belüli más területek is elfogadták azokat az érveket, amiket a marketing-kommunikációs területen megfogalmaztak.

A Synetiq által viszgált adaptált reklám, majd a tanulságok alapján legyártott lokális tartalmak eredményei között nagyon jelentős különbségek voltak és ezt a sales számok is igazolták.”

Lengyel Zoltán, Marketing vezető, Sberbank