Synetiq - Ad performance through emotions | Sikersztorik – Telenor
synetiq, neuromarketing, ad tracking, video analysis, advert tracking, biometrical data, data-driven, market research
16513
page-template-default,page,page-id-16513,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Telenor: Hétköznapiból emlékezetest – Insightok a branding szolgálatában

Highlights

  • A kampányok fő célja a rövid, illetve hosszú távú eladásösztönzés, melyhez az első lépés a  márkatudatosságot kiépítése
  • A Synetiq segítségével a reklámok márkázottsága, így a felidézés is szignifikánsan javult

Kihívások

Egy hétköznapi szolgáltatást érdekessé tenni még egy olyan tapasztalt hirdető számára is, mint a Telenor, kihívás. A kampányok fő célja a rövid, illetve hosszú távú eladásösztönzés, melynek eléréséhez különböző attribútumok mentén kívánnak márkatudatosságot kiépíteni. Mielőtt a kampányok “on-air” megjelennek, érdemes pre-teszt mérés keretén belül felmérni a fogyasztói reakciókat, és a kampányon a lehető legtöbbet javítani. Jellemzően időszűke miatt tökéletes reklám forgatására nincsen lehetőség, így a Telenor fő célja a kampányok folyamatos fejlesztése.

Megoldás

A Synetiq kutatása hiteles visszajelzést ad arra vonatkozóan, hogy milyen hatást váltott ki a reklámfilm egy-egy jelenete a fogyasztóból. Civin Péter, a Telenor marketingkommunikációs igazgatója szerint nincs más olyan módszer, amely megbízhatóan tudna szétbontani egy 30, vagy 60 másodperces reklámfilmet és meg tudná határozni, hogy mely részeken érdemes optimalizálni. A marketinges szakmában nem mindig egyértelmű, hogy milyen customer insight található egy üzenet mögött és mi az, amit amit ebből az ügyfél érzékel. A Telenor sokat tanult azokból a reklámfilmekből, melyet bemutatás után közvetlenül mért meg a Synetiq az ‘ad performance monitoring’ szolgáltatásán keresztül, a tanulságokat pedig a későbbi forgatásnál hasznosították.

Eredmény

A legjobb együttműködés a Hello Data kampány keretében valósult meg, melyből kiderült, hogy a reklám nem támogatja megfelelően a márkát. A szemkamerás heatmap alapján megállapítható, hogy a sarokban elhelyezett márkajelzés nem elég figyelemfelkeltő, a brandinghez éppen ezért nem járul hozzá. Megoldásként felmerült az ötlet, hogy a márka nevét a márka őszinteségének megfelelően ágyazzák bele a reklámfilmbe. Így született meg a “Már megint egy új Telenor reklám” kezdetű, majd a “…és Telenor logó” végződésű reklámfilm, melyek mind a felidézésre, mind az érzelmi reakciókra pozitív hatást gyakoroltak.

A legfontosabb változás a Synetiq-kel való közös munkánk óta, hogy a stratégiai elvárás, hogy egyre jobb kampányt csináljunk, materializálódott. Sokkal pontosabban tudjuk a filmeknél, hogy min kell változtatnunk ahhoz, hogy jobb legyen.

Civin Péter, Marketing vezető, Telenor